NyheterPressKontakt
StartOmBokenBoktrailerGrafiskBloggen
Om att skriva en debutroman

Jag gjorde de flesta nybörjarfelen

Visst är vi väl många som någon gång tänkt att vi ska ge ut en bok. Den stora frågan är nog ofta ”vad ska jag skriva om?”. Jag gjorde lite tvärt om. Jag kom under tiden som jag pluggade på att jag skulle skriva en roman. Jag fick en massa syner och scener visade för mig i fantasin medan jag jobbade med källmaterialet. "Jo, men bara för att man har en idé så är det väl inte bara att skriva en roman?" Nä, verkligen inte. Jag gjorde nog de flesta nybörjarfelen. Jag kan rekommendera att ta hjälp av en lektör när du tycker att du är färdig med ditt manus. Det kostar lite pengar, men det var värt det tyckte jag. Du får konkreta tips och synpunkter på hur du kan förbättra din text. Sedan är det ju det ju frågan om du ska skicka ditt manus till förlag eller om du ska ge ut boken själv.

Bli refuserad - inte bara negativt

Mitt manus blev refuserat av några förlag, men jag hade redan börjat skissa på att ge ut boken själv, så när refuseringarna från förlagen droppade in så hade jag redan bestämt mig.

Inga pengar, men det är charmigt

Vad är fördelen med att ge ut själv, då? För mig som tycker att det är kul med grafisk design så var det den biten som lockade – att få bestämma själv hur omslag och inlaga skulle se ut och hur jag ska marknadsföra min bok. Jag har förvisso noll kronor på mitt marknadsföringskonto, till skillnad från förlagen, men den utmaningen har ju också sin charm.

Gör det som passar dig

När det gäller att trycka och distribuera, så finns det olika alternativ. Jag har valt att leja bort den biten och betalar för den tjänsten. Om du googlar runt lite så hittar du säkert ett alternativ som passar dig.

Dream it, put your mind to it, and do it!

Lycka till!

Länk till intresseorganisationen Egenutgivarna >>

Tips lektörstjänst
Författarcentrum >>
Anonym lektör

Till Om Pernilla >>

  © FORMBARABYRÅN 2018
Webdesign: Formbarabyrån